De zeven basisangsten


Veel mensen laten zich leiden door hun angsten en leven daardoor niet hun potentieel. Door zich te vereenzelvigen met de angsten, staan ze niet in verbinding met hun essentie. Het is belangrijk om je angsten te erkennen en te benoemen en vervolgens er doorheen te gaan zodat jij in vreugde, in vrijheid kunt leven. Door er doorheen te gaan, besef je dat je angsten niet waar zijn. Het zijn opgebouwde overtuigingen die je hebt aangenomen tijdens het opgroeien. Vaak zijn ze aangeleerd.
Jan Bommerez* schrijft over de zeven basisangsten die Napoleon Hill heeft opgesteld, die ons mogelijk kunnen belemmeren om vanuit ons potentieel te leven: 

  1. De angst voor materieel gebrek, of voor het verlies van wat je nu hebt. Ben je altijd bang om te verliezen wat je hebt? Denk je dat overvloed niet aan jou besteed is?
  2. De angst voor kritiek, de angst voor "wat zullen ze over me denken/zeggen". Probeer je anderen te behagen? Ben je bang dat anderen je uitlachen of kleinerend zullen zijn?
  3. De angst voor fysieke pijn of ziekte. Wie het bangst is voor ziektes, krijgt ze het gemakkelijkst. Richt jij een aandacht op gezondheid, of ziekte?
  4. De angst om niet (meer) bemind te worden. Of de angst om verlaten of afgewezen of niet meer aardig gevonden te worden. Je relaties kunnen dan gevangenissen zijn. Je verliest jezelf in relaties met anderen en blijft niet trouw aan jezelf.
  5. De angst om je vrijheid te verliezen. Weinig mensen beseffen dat ze vanwege de angst iets te verliezen een onzichtbare cel om zich heen gebouwd hebben. 
  6. De angst om oud te worden, om je jeugd te verliezen, om af te takelen. Echte jeugd is echter geen kwestie van je fysieke conditie, maar van een innerlijke houding.
  7. De angst voor de dood. Wat sterft er al wij sterven? Ik ben van mening dat onze essentie, onze ziel nooit dood gaat. We verlaten alleen ons lichaam.
Zoals ik al aangaf is het belangrijk om je angsten te erkennen. Wanneer je naar dit lijstje van 7 basisangsten kijkt, welke angst herken jij dan bij jezelf?
Schrijf de angsten op die je herkent en kijk eens in wat voor situaties je deze angsten tegenkomt. Vraag je jezelf vervolgens af welke overtuigingen je hebt met betrekking tot deze angsten. Vorm deze overtuigingen vervolgens om naar helpende overtuigingen.
Wanneer je bijvoorbeeld de overtuiging hebt dat je altijd te weinig geld hebt en dat je bang bent dat je je huur niet meer kunt betalen, waardoor je je huis verliest, dan wordt de helpende overtuiging: Ik heb altijd meer dan voldoende geld om alles te kunnen doen wat ik graag wil. 
 
En besluit wat je met deze nieuwe overtuigingen gaat doen. Hoe ga je ze in je leven integreren?
 
Kom je er zelf niet uit en wil je een doorbraak maken in je leve met betrekking tot deze basisangsten? Ik ondersteun je bij diepgaande verandering in je leven zodat jij meer vanuit je potentie kunt leven. Bel of mail mij om te overleggen wat je nodig hebt en wat ik voor je kan betekenen.
 
info@life-creations.nl
06-42546969 
 

 

Nieuwsbrief aanmelden

Nieuwsbrief

Meld je aan! Boeiende artikelen en een gratis ebook.
Online trainingen

Online trainingen

Schrijf je nu in voor de online trainingen!
Lees mijn weblog

Lees mijn artikelen

Ik schrijf regelmatig nieuwe artikelen.