Denk jezelf vrij!

Je leven veranderen door je gedachten te veranderen? Het kan! Je kunt ook je fysieke gesteldheid op deze wijze veranderen.

Martha Beck, een expert in humeur-verandering, vergroten van immuniteit, gelukkiger zijn door je gedachten te veranderen. Zij vertelt het volgende verhaal zo helder en duidelijk:

"Caroline, één van mijn slimste, mooiste en best opgeleide klanten was een wrak. Haar huisdier, Bonkers, was weggevlogen.De manier waarop ze haar verhaal vertelde over het verdwijnen van haar volgen noemen onderzoekers "verklarende stijl". Deze stijl maakt situaties erger. Haar uitleg over Bonkers ontsnapping toonde de 3 hoofpunten van pessimisme: ze beschreef het probleem als persoonlijk ("ik heb ervoor gezorgd, deze dingen overkomen mij altijd"), permanent ("dingen worden nooit beter") doordringend ("mijn hele leven ellendig, ik ben zo'n verliezer").

Aan de andere kant viel het me op dat wanneer iets goeds gebeurde, ze dat als geluk uitlegde. "deze leuke man van mijn werk nodigde mij uit" vertelde ze een op een dag. Caroline legde uit dat de interesse van de man in haar zijn eigen krankzinnigheid was (niet persoonlijk. Ze nam aan dat het niet stand zou houden (niet permanent). Ze benadrukte dat de interesse van andere niooit stand hield, terwijl ik wist dat zij degene was die de meeste romantische relaties beïndigde (niet doordringend).

Haar stijl verpletterde haar humeur and beschadigde haar lichaam waarschijnlijk ook"

Waarom halen mensen zichzelf naar beneden?

Waarom doen mensen zichzelf dit aan? Het zorgt ervoor dat er geen druk op de mensen is, geen druk om te presteren, en de kans op falen is ook zeer gering. Het is een beschermingsmechanisme. Je kunt dan niet teleurgesteld raken.
Door geleidelijk aan je stijl te veranderen in positivisme zul je natuurlijk wel eens tegen teleurstellingen aan lopen, maar de kwaliteit van je leven en je gezondheid zullen behoorlijk vergroten!

Hoe te veranderen?

Het veranderen van je denkpatronen is niet eenvoudig, het kost moeite en doorzettingsvermogen.

Martha zegt:

"De manier om jegedachten te veranderen is niethet forceren ervan, maar door het te observeren. Jeffrey Schwartz bestudeert obsessief-compulsieve stoornissen en leert zijn patienten "mindful bewustzijn". Dit is een vorm van meditatie die ze vrij kan maken van opdringerige gedachten. Het idee is om destructieve gedachten patronen te identificeren, ze dan te labelen en te bekijken en ze dan vervolgens voorbij te laten gaan wanneer ze ontstaan in je geest.

Toen Caroline dit deed veranderde haar humeur direct. In plaats van neerbuigende gedachten zoals "Bonkers heeft nooit van me gehouden" leerde ze te zeggen "o kijk, daar is een pessimistische uitleg". Dit gaf haar genoeg ruimte, genoeg mentale afstand om een meer optimistisch verhaal te maken."

helicopterview

Door zoveel mogelijk je "helicopterview" te gebruiken en je gedachten te observeren word je dus veel meer bewust van jezelf. Ik raad je ook aan om daarbij te voelen hoe je je voelt. Observeer welke gedachte ervoor zorgt dat je je blij voelt of juist ongelukkig. Voel je je bij een gedachte ongelukkig? Observeer deze dan en vraag jezelf of die gedachte waar is. Meestal komen de werkelijkheid en je gedachten niet overeen. Nog sterker, jij creërt voor jezelf een andere werkelijkheid als je je gedachten verandert!

 

Samen je gedachten onderzoeken en je patronen veranderen? Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

 

 

 

 


 

 

 


 

Nieuwsbrief aanmelden

Nieuwsbrief

Meld je aan! Boeiende artikelen en een gratis ebook.
Online trainingen

Online trainingen

Schrijf je nu in voor de online trainingen!
Lees mijn weblog

Lees mijn artikelen

Ik schrijf regelmatig nieuwe artikelen.