Neem jezelf niet al te serieus

 

Één van de grootste oorzaken van ons lijden is dat we onszelf vaak veel te serieus nemen. We kunnen niet lachen om onze "fouten" en gekke gedragingen, nee, we straffen onszelf af en vinden onszelf niet goed genoeg. We moeten presteren, het precies goed doen, anders zijn we niet goed genoeg. Zo houd je je vicieuze cirkel van negatief denken over jezelf in stand. Waar komt het toch vandaan dat bijna iedereen in onze maatschappij zichzelf niet goed genoeg voelt?

We oordelen over onszelf, maar ook over anderen en dat laatste zijn we erg bang voor. We zijn er bang voor om uit de kudde te liggen, alleen over te blijven. Maar we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Als je het zo bekijkt zijn we vreemde wezens.

Hoe serieuzer jij jouw leven neemt, hoe zwaarder je het zult hebben. Hoe minder plezier je kunt maken en hoe minder je kunt genieten van het leven. 

Ik heb geleerd om te lachen om mijzelf, om mijn gekke gedachten, om mijn vreemde reacties die ik soms kan hebben. En weet je waarom? Omdat ik dat eigenlijk niet ben die dat doet. Mijn gehele leven heb ik geleerd om anderen te kopiëren, heb overtuigingen aangenomen die eigenlijk niet van mij zijn. We hebben ons geïdentificeerd met onze overtuigingen en onze gedachten. Maar wij zijn niet onze gedachten. Ik zie het zo dat we een goddelijke vonk zijn, een ziel die het leven wil ervaren. Die ook wil ervaren hoe het is om "moeilijke" dingen mee te maken. Zodra we daar verbinding mee kunnen maken zijn alle ervaringen in ons leven gewoon ervaringen, niet goed of fout, niet moeilijk om gemakkelijk, ze zijn.Alles wordt lichter.

We moeten van alles van onszelf om te bewijzen dat we wel goed genoeg zijn, maar hoe meer je dat moet, hoe meer je bevestigd krijgt dat je niet goed genoeg bent. Zo zitten we in een negatieve spiraal en zullen we nooit blij zijn met onszelf. Leg de lat niet lager, maar haal hem weg! Je hebt er niets aan om continu je prestaties te meten.

Jij hebt gedachten en emoties maar je bent het niet. Lach om die gekke gedragingen die je hebt, die gekke gedachten die je hebt en besef dat jij deze niet bent. Lach om jezelf als je denkt dat je weer eens een fout bent begaan en doe dat ook bij anderen.

Dit neemt niet weg dat je nog steeds verantwoordelijkheden hebt, natuurlijk blijven deze. Maar het gaat erom hoe je daar mee omgaat.

Wil je minder serieus worden en je loskoppelen van je gedachten en emoties? Kom dan langs voor een gratis coachingsgesprek van een half uur om te kijken of ik iets voor je kan betekenen. Mail naar info@life-creations.nl

Nieuwsbrief aanmelden

Nieuwsbrief

Meld je aan! Boeiende artikelen en een gratis ebook.
Online trainingen

Online trainingen

Schrijf je nu in voor de online trainingen!
Lees mijn weblog

Lees mijn artikelen

Ik schrijf regelmatig nieuwe artikelen.