Vertrouwen op op je innerlijke wijsheid

 

Soms kom ik mensen in mijn leven of werk tegen die vanuit de ratio heel goed weten wat goed is voor anderen en dit dan ook uiten. Ik herken wel vaak een type mens die dit doet; het zijn vaak mensen die graag controle willen houden over hun leven en zich lastig laten gaan. Hun innerlijke criticus is sterk aanwezig. Vanuit hun hoofd weten ze vaak goed wat goed is voor een ander maar vertrouwen weinig op het proces en op de eigen kracht en innerlijke wijsheid van mensen en vertrouwen dus vaak ook niet volledig op hun eigen kracht.
Ik zie vaak een bepaalde stijfheid in hun bewegingen en het contact is redelijk afstandelijk en minder warm. Soms zie je een bepaalde strengheid. Het zijn mensen die vaak heel erg in hun hoofd zitten. Je voelt in het contact al een bepaalde weerstand, een bepaalde afvlakking. Ze proberen vanuit hun houding en manier van praten indruk op je te maken. Ze stappen niet in het diepe omdat dat beangstigend is en verklaren het rationeel vanuit hun hoofd waar het aan ligt. Meestal is het zo dat ze diep geraakt zijn tijdens een proces maar snel weer dat deurtje sluiten om maar niet te hoeven voelen. Overgave aan wat er is vinden ze moeilijk.
Bij deze mensen ontwikkelen zich ook vaak fysieke ongemakken, het lichaam, het hele wezen is in ontkenning en dat is slecht voor de weerstand. Ook gaan ze vaak ver over hun eigen grenzen heen waardoor het lichaam uitgeput kan raken.

De eerste stap voor deze mensen wanneer ze uit hun patronen willen stappen is erkenning in wat ze doen, in hoe hun beschermingspatronen werken. De volgende stap is het leren vertrouwen op hun eigen lichaam, op hun eigen innerlijke wijsheid. Heel voorzichtig, stapje voor stapje. Zodat ze vervolgens meer open kunnen gaan staan voor diepere lagen. Maar ook hierbij is forceren niet aan te raden. Soms is het nodig dat ze door ziekte of andere ervaringen wakker geschud worden en soms blijven ze hun hele leven in deze patronen. Soms gebeurt er niets en behouden ze deze patronen tot aan hun dood. Wie kan zeggen wat goed is voor een ander?

De krachten van de innerlijke wijsheid zijn enorm wanneer je er op durft te vertrouwen!Vanuit de SoulCollage®  en Biodanza  en het schilderen en nog meer trainingen en workshops heb ik dit zelf heel sterk ervaren. In deze processen komen er emoties naar boven op een zodanige manier dat er meestal precies genoeg naar boven komt. Zoveel als iemand zelf aankan. Er wordt niets geforceerd, niets moet en dat maakt dat het zo'n veilige omgeving brengt waardoor diepere lagen aangeroerd kunnen worden. Lagen die eraan toe zijn om aangeraakt te worden.

In de 10 jaren dat ik Biodanza (grotendeels wekelijks) doe en de 4 jaren dat ik vele mensen met het SoulCollage® proces heb begeleid, heb ik dit zien gebeuren bij anderen. Inderdaad, er is pijn, verdriet, vreugde, maar het mag er zijn. Er is liefde een aandacht, maar er is niemand die de pijn van een ander weg probeert te nemen omdat er niet met de pijn van een ander omgegaan kan worden. Er is vertrouwen, aandacht en liefde wat super krachtig is! Dat is in bijna alle gevallen voldoende.
Bij veel van mijn eigen klanten heb ik pijn zien opkomen, ze gingen erdoorheen en het loste op. Er hoeft niet oneindig over nagepraat te worden. Sterker nog, napraten brengt je weer snel in je hoofd en belemmer je daarmee de diepe processen die gaande zijn. Vaak is het beter om het eerst te laten bezinken en er pas later woorden aan te geven.

In hoeverre durf jij je over tegen aan wat er ontstaat? 

Nieuwsbrief aanmelden

Nieuwsbrief

Meld je aan! Boeiende artikelen en een gratis ebook.
Online trainingen

Online trainingen

Schrijf je nu in voor de online trainingen!
Lees mijn weblog

Lees mijn artikelen

Ik schrijf regelmatig nieuwe artikelen.