De dood en de essentie van het leven

Ik ben even aan het voelen/denken over wat ik ga maken voor een boekje voor een vriend van mij die kanker heeft en het niet goed mee gaat. Zijn vrouw wil graag een boekje voor hem samenstellen als herinnering aan hem, voor hem, voor de tijden dat hij het moeilijk heeft.
Meestal zeggen mensen bijzondere dingen over een overleden persoon op een begrafenis. Haar idee was dat het ook mooi is als de persoon die dingen ook hoort als hij nog leeft. Voor mij is zoiets heel bijzonder. Omdat ik stil sta bij wat hij voor mij betekent en daar uiting aan geef en hem dat kan meegeven

Door hiermee bezig te zijn voel ik dat ik een stukje essentie van het leven aanraak. Het gaat dieper dan het dagelijkse leven. Het betekent voor mij ook het loslaten.Te zien dat iemand opgeeft en niet bepaalde strohalmen pakt die eventueel voor heling zouden kunnen zorgen.
De machteloosheid daarin voelen. In feite hem een schop voor zijn kont willen geven, maar dat helpt niet.

Het komt er dan op neer er voor hem te zijn als hij daar behoefte aan heeft. Dan is de beoefening van het "zijn" een grote uitdaging. Met alle emoties die door je heen gaan. "Het is wat er is" is dan een grote beproeving. Maar mijn ervaring is dat het ook veel brengt. Bijzondere momenten, diepe gevoelens, loslaten... De illusies van het leven worden dan veel meer zichtbaar en het gevoel van "waar gaat het eigenlijk allemaal over" in het dagelijkse leven wordt sterker. Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig met z'n allen. Het leven kan zo puur zijn.

En de meesten van ons zijn bezig met rennen, vliegen, geld, aanzien. Maar waar draait het in werkelijkheid om?

In tijden van ziekte en sterfte is het omhulsel van de illusie een stuk dunner, ijler en voelen we meer de essentie. Bijzonder dat de dood ons dichterbij een bepaalde essentie brengt, waar we allemaal naar op zoek zijn in het dagelijkse leven. Waar we ook vaak hard voor weglopen. Wat zijn wij mensen toch vreemde wezens...

Wil je het verlies van een dierbare verwerken en wil je hier graag ondersteuning in? Dit kan in een coachingssessie.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Life Creations en ontvang gratis de handout: Aandacht verandert je leven

Nieuwsbrief aanmelden

Nieuwsbrief

Meld je aan! Boeiende artikelen en een gratis ebook.
Online trainingen

Online trainingen

Schrijf je nu in voor de online trainingen!
Lees mijn weblog

Lees mijn artikelen

Ik schrijf regelmatig nieuwe artikelen.